Co zrobić z resztkami jedzenia?

by in Tezaurus 21 kwietnia 2022

Święta dobiegły końca i choć jeszcze tydzień temu w niejednym domu można było usłyszeć „zostaw, to na święta!”, to teraz niejedna lodówka straszy pozostałościami sałatki jarzynowej albo kaczki. Ale przeciez problem nie dotyczy tylko świąt, często z takiego czy innego powodu nie jesteśmy w stanie idealnie zaplanować ilości jedzenia pod głód domowników. Co zrobić z takim jedzeniem, aby być w zgodzie z filozofią Less Waste? Istnieje kilka pomysłów na potrawy, które z odrobiną fantazji przekształcą resztki w całkiem niezłe dania. Należy pamiętać, że nie ma tu jednego słusznego przepisu, bo i pozostałości za każdym razem będą inne 🙂

Zupa krem

To chyba najbardziej uniwersalne i niedoceniane danie z resztek, które może przybrać formę wręcz wykwintną. Jeśli zostały nam warzywa, ziemniaki, czy mięso, spokojnie mogą one wraz z bulionem, czy innymi świeżymi warzywami (czosnek, cebula, papryka) oraz szczyptą przypraw stanowić bazę do zblendowania całości na zupę krem. Ta forma podania powoduje też, że nie obchodzi nas kształt resztek, wszystko zyska wygląd aksamitnego kremu, który można doprawić śmietaną, grzankami, czy tartym serem. Jeśli chcemy zagęścić zupę, możemy wykorzystać do tego stary chleb lub ziemniaki. Taką zupę z chęcią zje także większość dzieci, które nie tknęłyby jej w formie niezblendowanej.

Pizza

Pizza to oryginalnie potrawa biednego południa Włoch, tworzona właśnie z resztek. Oczywiście będzie trzeba do niej stworzyć (lub kupić ) spód czy też żółty ser (choć on też może znajdować się wśród resztek), nie wszystko też nada się jako dodatki do pizzy (pizza z sałatką jarzynową to danie tylko dla odważnych) ale pozostałości wędlin nadadzą się do tego idealnie!

Pasztet

Pasztet to kolejna potrawa bazująca na zmielonych składnikach, jeśli dysponujemy dużą ilością gotowanego mięsa i warzyw z zupy, możemy dodać inne składniki lekko zmieniające jego smak.

Bułka tarta

Pozostałe, czerstwe pieczywo może spokojnie służyć do wyrobu domowej bułki tartej. Wystarczy zasuszyć je w przewiewnej torbie płóciennej (gdy nie będzie przewiewna pieczywo może spleśnieć) a następnie zetrzeć na tarce lub zblendować.

Zapiekanka

Zapiekanka, podobnie jak pizza, może przybierać różnorakie formy, przy czym o wiele bardziej oczywiste wydaje się wykorzystanie do jej stworzenia makaronu lub ziemniaków, mogących stanowić bazę. Między bazę a żółty ser dodajemy posiekane resztki wędlin, warzyw czy inne składniki. Nietypowe smaki spokojnie zagłuszy mocniej czosnkowy sos.

Tortilla hiszpańska

To jedna z lepszych potraw bazujących na ugotowanych ziemniakach, których mamy za dużo. Oryginalnie robiona jest z ziemniaków surowych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej podsmażoną cebulę, kilka surowych jajek, a następnie usmażyć taką masę na patelni w formie grubego placka. Aby usmażył się także z wierzchu warto wstawić patelnię do piekarnika (jeśli rączka na to pozwala) lub odwrócić omlet na drugą stronę i także podsmażyć.

Nie bójcie się eksperymentować z pozostałościami kuchennymi, warto wtedy częściej niż zwykle sięgać po nietypowe przyprawy, właśnie w ten sposób powstało mnóstwo znanych hitów kulinarnych. Powodzenia!